Odpovědi přicházejí vždy,
když už stihnu zapomenout,
že jsem se na něco ptala,
ale tedy, i tentokrát se zjevila.
Najednou jsem ji vylovila,
bez obálky, ze slov ve škole,
nějaký pan Albert Camus,
prý filozof existencialismu.
Pak to šlo ráz na ráz,
chyběla mi poslední kniha,
a on zrovna napsal jednu,
co je na tom krátkém seznamu.
A já si ji jen tak vzala,
že když je od něj a krátká,
snad se bude dobře číst,
a určitě mi taková četba něco dá.
Bylo pár hodin ticho,
než jsem to přelouskala,
pobrala, a pochopila,
co se to vlastně stalo.
Dnes vím, že můžu říct,
že jsem zažila odcizení,
život byl absurdní,
plný jenom úzkosti.
Že mě někdo dovedl,
na samé scestí všeho,
do mezní situace,
k otázce života a smrti.
A než mi to došlo,
dlouze jsem plakala,
nechápala, co se to děje,
bála se si volit.
Když jsem se rozhodla,
konečně ho opustit a odejít,
všechno ustalo, a do všech
mých dní se začal vracet smysl.
Netušila jsem, co jsem zač,
až jsem se tak nějak posbírala,
vyléčila časem, čtením,
lidmi, prostředím a životem.
Zase jsem se smála,
měla srdce, proto aby bilo,
přestala jsem se bát,
začala žít po svém.
Teď jsem citlivý stoik,
a i když prožívám hluboké emoce,
vůbec se tolik netrápím,
opustila mě beznaděj.