Když se mi zdají příliš živé sny,
chci před nimi občas utéct,
schovat se jim pod peřinu,
jenomže přesně tam na mě čekají,
v plné síle své obrazotvornosti,
abych se budila s rozmarnou náladou,
nevěděla a nechápala,
nedovedla přesně rozdělit
co se stalo ve skutečnosti
a co patří do spánku,
nemůžu prchnout před lidmi,
kteří mě ve snech vyhledávají,
a stále se mnou mluví.
Po probuzení se můžu jen rozpomínat,
protože hlava zasněná
si v mém nevědomí dělá co se jí zlíbí a
k ránu vrhá logiku,
a moje plány, přání, realitu
přes palubu do moře
mezi velryby, rejnoky, žralokům.
Chtějí si mě podat,
stáhnout ze mě kůži,
utopit v mé vlastní vodní mase myšlenek,
okousat mě až do kostí.
Celý den mě provázejí s těmi snovými obrazy,
a já se je trochu snažím pochopit,
a ještě usilovněji zapomenout,
aby mě netrápili,
žraloci bažící po mé krvi, pochybnostech,
smutně se u toho usmívám,
a ten úsměv svědčí o tom,
že se chci raději věnovat realitě,
a plavat nebo plynout v řece,
né nalokat se její vody,
zvláště když chutná slaně.
... jako slzy, ale ve snech skoro nebrečím.
A nechci žádné odpovědi,
jen se ptám proč stále pokračují,
a jestli to někdy přestane...