Anotace: Báseň o tom, jak bylo zapomenuto na ženské uspokojení
Mhouřím oči, nějak v polospánku,
přicházíš pozdě v noci,
dechem barveným lihovinou
šeptáš: ,,Jsi genius loci,
útěk a náruč před lavinou,
nejsladší jablko z Edenu,
nejdražší dřevo z ebenu,
teplo, jež chtěl bych cítit hřát."
Ví dobře, že udělám vše, co si bude přát.
Však žádná snaha o mé štěstí,
vždyť slib v pravdu se nepromění,
nakonec opět jen nástroj pro neřesti,
vzplaneš mi do klína a já
zůstávám v osamění,
jen další výsostná doktrína
určuje můj úděl - žít
s pocitem chladu z nedostatku.
Mdlým polibkem na tvář
vymazat stopy sobeckosti,
levně utečeš mojí zmatenosti.
Odkdy mi tohle
začalo stačit?
nepřehlédnutelná, formálně zpěvná téměř středověká balada s šejkspírovými kulisami. Ducha napodobit lze - ale nesviťte na něj baterkou nebo se rozchechtá a autentické kouzlo zmizne.. To je můj dojem z téhle velmi dovedně popsané staré záležitosti mužů a žen.
06.05.2024 07:23:50 | Ezop