Anotace: ....
já pyšný býval, ač skrytě v duši
tušil jsem pravdu...
i když se kryla
slyšel, jak kvílí, sirény noci
toužící sveřepě, po tvojí moci
pokaždé stejně a po každém skonu
od někud zrozené, silnější k tomu
zkušenost zjeví se, když nikdo nečeká
zrození s výkřikem, zaniká do ticha
do ticha potichu, v šepotu křičí
ty ruce nejsou mé, jen pasti líčí
pak slova v pozadí, měla se ke mně
a věty tančily, opité zřejmě
salvy jak z děla... zazněly pokyny
zabil jsem všechny
i ty, jimž se nechtělo
na modrém blankytu,
krvavě zahřmělo
po kapkách rudý déšt
vzlíná a dohání
k šílenství, jaké tu,
spatřeno nebylo
nebylo....
bylo či nebude, vystrašen přemítám
a co vy?
jak je vám?
podivný nápis, načmáral kdosi
v blátě i ve sněhu
na písku pláže
ve stopách říká nám
"Tudy já běžel jsem
bez nohou
bosí"
***
každého děsí
uvázat
provaz
na konec trámu
***
když cítím blízkost, vlastního konce
příběh svůj šířím
o srdci
zvonce
k oslavě ticha
prázdném tom bytí
ač v ruce full house
je mi z něj k blití
pokládám
karty
v rukávu… lichá
Říkám si, proč lichá všeobecně dostala do vínku cejch marnosti a smutku. Třeba jako když se traduje, že většina má pravdu. Taková přízemnost. Když právě ti, co jsou v daleko menším počtu, dokáží proti proudu ukazovat možnosti jiných cest. Strmějších, bolavějších, však napředných, až vizionářských. Máš to pěkné básníku:-)
30.08.2024 14:06:47 | Vivien
Poezie s velkým P. Proč bez ohlasu...?
22.08.2024 09:33:52 | Koala
předně děkuji Koalo
a odpověď je asi tato:
- když nepíšeš komenty mně nebudu ani já tobě
- nechci se nikoho dotknou, mám velkou úctu k všem autorům zde na Literu
- ale toto je důvod
- nepíšu komentáře prakticky nikomu a důvod je tento
- mám onemocnění Parkinson a dá mi obrovskou práci něco napsat - kvůli motorice obou rukou, prsty se vlastně jen chaoticky chvějí
ještě jednou děkuji za Tvůj koment
čenda pekař
22.08.2024 17:28:30 | čenda pekař
Já na mobilu, když třeba píšu nějakou delší zprávu a jsem línej, tak jí namluvím a ona se napíše. Funguje to i včetně diakritiky.
23.08.2024 15:35:14 | Koala