Má panenko rozmilá
malovaný džbánek si rozbila
vyklouzl ti na podlahu
doušků vody rozlila
Žádné střepy na podlaze
ale kaluž slziček
slzy velké jako hrachy
uzlíček slaných kuliček
A pročpak si je ronila?
Je mi tak teskno
jak málo je ochoty
kolik je zloby a strachu
co zbylo z dobroty
zamíchaly se pořadníky
dobré lidské hodnoty
jako balíček karet
Zbylo jen pár drobečků
co na prstech spočítáš
a do dlaně smeteš
když ráno s východem slunce
svůj mazaný krajíc dosnídáš
Okno světnice otvíráš
nasypeš je ptáčkům
s pocitem natěšeného dítěte
Který z nich přiletí
do zobáčku posbírá
ždibečky posnídá
své bříško nasytí
Bylo tomu tak vždy, ne?
Ach, asi ano
jen jsem z toho víc smutná
zrovna dnešní ráno
Styl a provedení chválím. Probrán stav viny i vlna melancholie s pokorou lidství.
26.08.2024 14:43:42 | mkinka