Kalendár

Kalendár

 

 

 

                          KALENDÁR 

 

 

 Predsavzatia novoročné 

 dávame si v januári, 

 z nich stávajú sa mory nočné, 

 keď plynú týždne v kalendári.

 

 Vo februári sneh a ľad, 

 celý mesiac vonku zima, 

 bez kabáta cítiš chlad, 

 nie každému je vtedy príma.

 

 Marec - mesiac nádherný, 

 príroda už rozkvitá, 

 hoc teplotne len priemerný, 

 na lepšie časy nám svitá.

 

 Apríl býva bláznivý, 

 chvíľu slnko, chvíľu dážď, 

 človek celý lenivý

 von vždy berie pršiplášť.

 

 Ktorýže je mesiac lásky, 

 žeby to bol jarný máj ?

 Nevyriekneš ani hlásky, 

 keď očarí ťa lúka, háj.

 

 Na jún sa teší každý tvor, 

 na dlhé letné večery, 

 tak vybehni už von na dvor, 

 veď neskoro sa zvečerí.

 

 V júli každý turista 

 raj na zemi prežíva, 

 v skupine či sólista

 dovolenku užíva.

 

 Zeleniny, ovocia, 

 v auguste už všetko zreje, 

 do pivnice ponosia, 

 prv než úrodu dážď nám zleje.

 

 Pomaly sa blíži jeseň, 

 čas prázdnin je dávno fuč, 

 od clivoty si spievaš pieseň, 

 radšej sa do školy uč.

 

 V októbri však babie leto 

 lúčmi slnka pošteklí, 

 každý z nás už dobre vie to, 

 čo počasie nám uštedrí.

 

 November, ten mesiac smutný, 

 vonku stále sychravo, 

 každý večer dlhý, nudný, 

 jakživ to tak bývalo.

 

 Kto poslúchal celý rok, 

 Ježiška sa nevie dočkať, 

 z čakania je úplný cvok, 

 pár dní ešte musí počkať.

 

 Koniec roka, všetko dobré, 

 navzájom si želáme, 

 o zdravie, šťastie človek žobre, 

 nech ďalší rok nás nezláme.

 

 Človek, ten tvor nemohúci, 

 tok času nevie zastaviť, 

 na mnoho vecí nie moc súci, 

 vek dokáže ho odstaviť.

 

 

Autor Peter35, 01.09.2024
Přečteno 33x
Tipy 9
Poslední tipující: IronDodo, Iva Husárková, Psavec, Vivien, mkinka
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí