Čertík
Čertíček náš malinký
nosí se do postýlky,
nožičky jej bolívají
službu svoji nedávají.
Už má lidských deset roků
není mu už moc do skoku,
jak však vidí návštěvu
štěká, je mu do zpěvu.
Hodné lidi má moc v lásce
na zlé zuří hnedka v brance,
hodným se hned oddává
tlapky hore zvedává.
Večer příjde jeho doba
zestárne a dělá kóma,
leží jako velká placka
stane se z něj dětská hračka.