Anotace: Trochu kyselé povzdechnutí nad počty zájemců o výuku řemesel. Podzimní novinka.
Sbírka: Desátá linka
Dnes, kdy může jít na vysokou každé jelito, je pohlíženo na učňovskou přípravu, jako na zklamání. Taky znám zpozdilce, kteří, když měli zaplatit řemeslníkovi za práci, kterou sami nezvládali, se zaplatit cukali s tím, že je to drahé. Když jsem se jich pak zeptal, za kolik by to dělali oni sami, zavřeli kufry a nebyli schopni odpovědět. Museli by, totiž, se mnou souhlasit, že by pod tu cenu nešli. Spousta neumětelů si myslí, že by to dokázali taky, kdyby se jim chtělo. Musel jsem si ulevit. :-))
18.11.2024 23:56:43 | Kan
Smutné. Řemesla většinou mladé netáhnou, protože mají ruce zvyklé jen na" práci" u displejů. A tak si většina práci představuje. A svoji budoucí taky....A než investovat do místních učňů, firmy(často cizí) si najmou raději lacinější síly z ciziny. A stát a školství pár desítek let taky zaspalo. Nedávno jsem mluvil s jedním "mladým šikovným" řemeslníkem a po pár letech praxe je rozhodnutý odejít pryč, asi do Německa nebo Rakouska. Tady se necítí ani oceňovaný, ani dobře placený, takže zamíří za lepším...
18.11.2024 18:58:09 | Lighter
Děkuji že jsi vzpomněl na instalatéra, můj syn je vyučený tímto řemeslem.
18.11.2024 14:01:03 | mkinka