ChatGPT | Opitý muž

od: IronDodo

Opitý muž

Anotace: -

Opitý muž

Keď je muž pod parou trošku
nevie odniesť svoju nôšku
je celý červený,
ako rak pečený
a robí
zloby
hučí na celý dom
počuť krik a lom.
Deti, žena, mať
musia sa brať,
ako myšky do dierky
a on zo sklenky
slope
a oni skrytý v šope
alebo v pivnici
hladný, smädný v zimnici
kryjú sa
od ďasa.

Ten kľaje,
až zle je
mladej žene
nevie prísť po mene
sype nadávky,
pohlavky.
Iba sa škriepi
ide, ako slepý
a rum
berie mu um
až ho lieh sem
vrhne pod zem.

 

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT
Literární dílo "Opitý muž" je básnickým popisem opilého muže, který se vlivem alkoholu neovládá a způsobuje nepříjemnosti své rodině. Autor popisuje scény domácího násilí a agresivního chování opilce vůči své ženě a dětem. Báseň je napsána s výrazným rytmickým prvkem a plná je emocí, které vrhají světlo na temnou stránku alkoholismu.

Jednou ze silných stránek díla je jeho silná emoční zátěž, která dokáže přenést čtenáři pocity obětí alkoholického násilí. Autor na základě svého působení ve sféře literatury a tvorby básníků dokáže výborně pracovat s metaforami a symbolismem, což dodává básni hloubku. Dílo je také aktuální a oslovuje problém alkoholismu v rámci rodinných vztahů.

Na druhou stranu, slabou stránkou díla může být jeho obdobná kompozice, která může čtenáře unavit. Báseň se také může jevit příliš explicitní a přímočará, což může čtenáře odstavit. Autor by mohl práci na vyváženějším líčení situací a postav, aby dílo působilo více subtilně a nepřímo.

Celkově lze říci, že literární dílo "Opitý muž" je silným a aktuálním textem, který oslovuje čtenáře svou emocionální silou a aktualitou tématu. Autor má zjevně výrazné literární schopnosti, ale mohl by pracovat na jemnějším a vyváženějším líčení událostí a postav.

04.06.2024

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí