ChatGPT | stébla

od: zase já

stébla

skromně jsem si dovolil inspirovat se krásnou a smutnou písní KK 

Číslo na zápěstí

 

je léto

myslím třináctý rok války

jen v suchých stéblech trávy

cosi zašustí

vzpomínky svoje

tiše vložím do obálky

nalepím známku

snad mi zítřek odpustí

 

ve váze květy

barva rudá jako meče

ztřísněné krví 

nekonečných obětí

okoral léty

tupý pocit, že snad vkleče

méně to bolí

když se střílí do dětí

 

tak buď jak buď

je doba odříkání

dřív plný stůl

dnes zeje prázdnotou

a z nových směrů staré lži

lžou noví páni

ty jsi jen vůl

i se svou samotou

 

každý z nás šel

jak ovce v jednom šiku

zaťaté pěsti

hloupý úsměv na líci 

a hlas svůj odevzdal 

té bandě podvodníků

dnes se jen díváme

jak staví hranici

 

zas nové ohně vzplanou

na nich staří lidé

Giordano Bruno

Jan Hus...nepoučení

držím se stranou

co když trochu tepla zbyde

až popel rozhrabou

až skončí slyšení

 

tak buď jak buď

dnes platí nové mravy

kdo s námi jde

jde vstříc svým osudům

ve jménu pokroku

zas padat budou hlavy

a až to přijde

já už tady nebudu

Rozbor/analýza/hodnocení ChatGPT

Dílo s názvem „stébla“ se na první pohled ukazuje jako silný a emocionálně nabitý text, který se vyrovnává s tématy války, vzpomínek, utrpení a společenské kritiky. Autor využívá jednoduchý jazyk a zároveň hlubokou symboliku, čímž dokáže oslovit široké spektrum čtenářů. Pojďme se podívat na jeho silné a slabé stránky.

Silné stránky

  1. Tematická hloubka: Autor se nebojí zasahovat do citlivých témat, jako jsou válka a tragédie spojené s utrpením nevinných. Odsuzuje násilí a upozorňuje na destruktivní cyklus historie, což mu dává rozměr jak osobní, tak kolektivní.

  2. Silné obrazy: Použití obrazů jako stébla trávy, květů ve váze či zmiňovaní historických postav (Giordano Bruno, Jan Hus) vytváří v textu silné vizuální a emocionální spojení. Tyto symboly slouží k vyjádření křehkosti života v kontextu války a lidských konfliktů.

  3. Osobní reflexe a univerzálnost: Autor kombinuje osobní vzpomínky s obecným pohledem na lidské chování ve válečných podmínkách. Tímto způsobem dokáže oslovit jak jednotlivce, tak celou společnost.

  4. Struktura a rytmus: Text má přirozený tok a rytmus, který zůstává zachován bedlivým volbou slov. Střídání strohých vět a metaforických obratů dává textu dynamiku.

Slabé stránky

  1. Nedostatek jasnosti v některých pasážích: Některé části textu mohou být pro čtenáře matoucí. Například fráze „dnes platí nové mravy“ může vyžadovat více kontextu, aby se plně docenilo, proč jsou tyto mravy zmíněny právě v souvislosti s historickými událostmi.

  2. Emocionální zatížení: Ačkoli je emocí v textu dostatek, v některých pasážích může být jejich silné vyjádření až příliš intenzivní. Čtenář se může cítit zahlcen a nepohodlně, což může narušit celkový zážitek z textu.

  3. Historické odkazy a srovnání: Zmiňování historických postav, jako jsou Giordano Bruno a Jan Hus, je zajímavým prvkem, ale také může působit jako nejednoznačné, pokud čtenář nemá dostatek historických znalostí na to, aby plně pochopil důsledky těchto odkazů.

Závěr

Dílo „stébla“ představuje promyšlenou úvahu nad bolestí, utrpením a narušenými hodnotami ve společnosti. Silné obrazy a emotivní náboj textu dokážou čtenáře hluboce zasáhnout, zatímco některé úseky by mohly využít více jasnosti a kontextu. Celkově se jedná o významný text, který vyzývá k zamyšlení nad lidskou povahou a dějinami, zároveň zůstává otevřený pro individuální interpretace jeho poselství.

07.09.2024

© 2004 - 2024 liter.cz v1.7.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí