Zázrak jménem pampeliška.
Neskutečné co si vše dovedeme představit pod slovem pampeliška neboli Smetanka lékařská. Každému před očima rozkvetou žluté květy a nejsou to jen tak obyčejné květy. Tento dar z nebes má neskutečný obsah prospěšných látek pro náš metabolismus, léčí choroby žlučníku a jater.
Z listu pampelišky se dělá i jarní salát, jenž čistí játra. Květ působí močopudně a kořen protizánětlivě.
Lze zpracovat každičkou část. A kolik má v sobě vitamínů. A, B, C, D, betakarotén, křemík, draslík, vápník a železo. Možná snad proto z této úžasné, krásné květinky zde vzniká spoustu receptů. V kuchařce své maminky jsem našla tyto.
Už jste zkoušeli si udělat svůj pampeliškový med? Že ne…Taková dobrota bez éček, plná vitamínů. Úžasná věc.
Stačí jen
400 květů rozkvetlých pampelišek
2 citróny celé (dobře umyté)
1 litr vody
Vše povaříme asi 10 minut a necháme 24 hodin luhovat. Druhý den se přecedí přes plátno a přidá se 1,5 kg cukru. Vaříme ještě 1 a půl, až 2 hodiny. Dáváme do umytých předehřátých sklenic.
Z dvojité dávky je 15 ks přesnídávkových sklenic.
*
A co takhle tento starý rodinný recept na pampeliškové víno?
Stačí na jaře nebo v létě projít zahradou a natrhat
3 litry rozkvetlých květů pampelišek
6 umytých citrónů nakrájet na kolečka
Vše dát vařit do 6 litru vody po dobu 20 minut. Po uvaření luhovat 24 hodin.
3 kg cukru svařit v 4 litrech vody. Všechno chladné se na druhý den scedí do demižonu.
Nakonec se dá 2 dkg kvasnic.
Po 6-8 týdnech se stočí do lahví a dá do chladu. Jako bonus se na závěr může přidat trochu rumu.
Pampeliškové víno se po stočení dá i vypálit v pálenici. Vznikne z něj vynikající pampeliškovice.
*
Nebo jak říká náš kamarád.. Likérek by nebyl?
Ovšem, že bude a pampeliškový.
Do 1,5 litrové láhve se naplní přes polovinu pampeliškovými květy, k tomu se přidá umytý rozkrájený citrón a kousek pomerančové kůry, vše se zalije čistou silnou kořalkou, nebo 50 % čistým lihem a 50 % potravinářské destilované vody, přiměřeně se osladí. Dobře zazátkujeme a postaví se na slunko za okno. Po jednom měsíci se tekutina procedí přes jemné síto nebo plátno.
Je z toho znamenitý likér a dobrý lék.
Tyto tři recepty jsou poživatelné a co takhle pampeliška v kosmetice?
Pampeliškový ocet, olej, jarní tonikum, balzám. Nebo zahradní hnojivo.
Asi by jsme se měli nad ni zamyslet, než ji vyhodíme jako plevel. Co myslíte?
Ráda jsem si přečetla Tvůj článek a vidím, že jsem tady našla spřízněnou Duši .-)
Pampelišku mám obzvlášť ráda a když kvete, každý den sním 10 květů i se stonkem-prostě jen tak. Naučila jsem je jíst i své dva vnoučky, ale stačí jim jeden či dva kousky. Med mám letos výborný, opravdu se povedl. Ale říkám to každý rok .-)))
11.12.2024 22:16:24 | Jarunka
Děkuji Jarunko za pěkný komentík, už ať je teplo a kolem samé léčivé a okrasné květiny. Jaro je moje nabíječka baterek. Měj se hezky
11.12.2024 23:13:20 | Marťas9
Nejlepší jsou krávy, ty jsou chytřejší! Myslím na pastvě. Bezpečně na pastvině poznáte, co je chutné a co jedovaté. Ovce ne, ta udělá dokonalou holinu, jako sekačka z marketu. Čímž poznáte, že jste zabloudili do satelitu na příměstské noclehárny s vyhulenci.
Ale vážně všechno léčivé roste do tři sta metrů od domu, stačí mít sušárnu v temné místnosti. Upozornění pro juniory, v temné místnosti je mladá kolegyně i nebezpečná!
28.04.2023 03:56:08 | lesan-3
Zázrak na Tvé dlani.
Díky za rady ;-))
27.04.2023 13:22:45 | Fialový metal
Není za co. Ráda se podělím. Ať to jede dál. Jak se říká do hrobu si to nevezmu a druhým to udělá radost
27.04.2023 16:28:41 | Marťas9
pampelišky jsou zázrak...v sobotu se chystám na víno a med ;)
27.04.2023 09:59:31 | stormeater
Dávám palec nahoru. Dobrá volba. Hlavně ať svítí sluníčko a pořádně se rozvinou.
27.04.2023 10:07:46 | Marťas9