Anotace: a mořských savcích
PLATÝZ
Platýz je placka s očima.
Co naplat!
Tajemně si počíná
a svému okolí platný je,
co lidem platina.
DELFÍN
Plesky plesk!
Hladinu proříz jako blesk.
Stříbrohřbetý šíp. V luk se ohne - spadne líp.
Cáky cák. Achich ach.
Bílá pěna na vlnách.
S větrem, sluncem o závod,
delfín skáče Hop a skok.
VELRYBA
Velryba cvičí táhlou píseň,
až ostatní ryby jímá tíseň.
Znají ta hlasová cvičení
a vědí, že se záliv brzy promění.
Chystají obleky na akci večerní,
na velrybí představení operní.
TUŇÁK
Tuňák se prohání mořem
novým vytuněným vozem.
Ten má kola, páky, volant i hadičky,
i pro ostatní tuňáky - hračičky.
Užijí spolu legrace na tuny,
než autíčko zapíchnou do benátské laguny.