Jeden člověk se obklopil pokrevní linií, aby se zakřenil. Fotku vložil do sociální sítě s malými oky, aby ani malé rybky nepláchly, natožpak velké ryby.
Doslova napsal: Klidné a pohodové Vánoce všem.
Pak nasedl do šestimístného rodinného vozu sněhové barvy, uzpůsobeného na dlouhé putování, a zamířil do sousední čtvrti.
Buďme na sebe alespoň o vánocích milí, nabádá posluchače známá herečka v závěru svého rozhovoru v rádiu.
V nejednom lidském nitru se v tu chvíli rozhostí láskyplný pocit sounáležitosti s druhými, touha pomáhat, obětovat se pro ostatní.
Jeden člověk prsty něžně ťuká do volantu, jako kdyby hrál flétnu či klarinet.
Najednou se ta bohulibá štědrovečerní výprava za svou matkou jeví jako nezištná služba bližnímu.
Tělem se jednomu člověku po hereččiných slovech rozlévá klid.
Přece máma nezůstane na Vánoce sama.
Bílá audina sviští po dvouproudé magistrále, spolu s několika dalšími automobily na vánoční, blahosklonné pouti.
„Uhni konečně! Čůráku vymrdanej!“ zařve znenadání pastýř do červených světel Volkswagenu, který se plazí před ním.
Jak je rok dlouhej, jeden aby vás v kostele pohledal
vy oportunističtí neznabozi
Vy svátečně přející, výjimečně štědří
Uzurpovat si všechno, co zrovna přijde vhod
Tradičně znásilňovat a plenit bez ostychu
(24. 12. 2021, Fakt že merry Kristmass)
*
"Pojďte dál
ani se nezouvejte."
Lepší si zasvinit podlahu
než pak půldne větrat smrad z nohou
S radostí se pustím do vytírání
až konečně odtáhnete do prdele
(24. 12. 2020, Vánoce)
.