Anotace: O čem se dnes večer hovořilo, to se z mainstreamových médií nikdy nikdo nedozví. Mainstream kašle na pravdu a pravda kašle na něj. Chodí raději po nevyšlapaných stezkách, zatímco děvky se prodávají na širokých bulvárech…
HISTORKA S HISTORIÍ
potkat historii
se nepřihodí jen tak každý den
všichni můžeme být jejími svědky
to stěží popřu
ale až při zpětném pohledu
když se nám poštěstí
se ho dožít
/toho pohledu - ne jen věku/
dožít se a… vidět
jen pár je však těch
co sami se stanou historií
takovou co už dávno byla
přitom však stále je
dokonce vám na očích
a ještě na vás mluví
jazykem který nestárne
byť je mu devadesát let
když mi bylo čtrnáct
on už byl pojem
do prahy přišlo jaro
věděl to celý svět
odbila naše hvězdná hodina
s jarem pak musel odtáhnout
s ním mnoho jiných zpěvných ptáků
české kultury a nemalého ducha
co přežije venku
k návratu nehodí se
sametová doba kašle na kulturu
pod malou pokličku
se jen malá duše vejde
A.J.Liehm je navzdory všemu zpět
Kundera Merta i jiní
mu vysekli poklonu
pokolikáté už
dívá se očima co vidí
mluví rozvážně
s nadhledem
šibalsky slova odměřuje
zkrátka a dobře
moudrý muž
cestou z vinohrad na žižkov
si nesu podepsanou knihu
noc voní už jiným pražským jarem
na dvou nárožích i trávou
joint do třetice u nás v průjezdu
před spaním si ji prolistuji
a zítra strčím do knihovny
/ne snad jednou provždy/
h i s t o r i i
Praha, 13.3.2014
http://www.youtube.com/watch?v=2yOfO32zsOU#t=11
http://www.rozhlas.cz/krajane/clanky/_zprava/aj-liehm-nazory-tak-receneho-dalimila--1318892
http://www.youtube.com/watch?v=0w5CCAjOGdw
:-))..zajímavé..
17.03.2014 16:36:13 | isisleo
Už jsem si knížku prolistoval a docela se těším, až se k ní vrátím pořádně - sice jsou to texty psané do r. 1989, ale podle toho, co jsem už zahlédl, to bude nesmírně zajímavé čtení i v konfrontaci s tím, kam jsme se skutečně dostali... ;-)
17.03.2014 17:35:01 | Amonasr
Už jsem dnes jednu poklonu střihla a hned je tu druhá. To Tvé jaro má sílu.
14.03.2014 09:49:32 | maryshka
Děkuju a klaním se :-) Upřímně řečeno, nečekal jsem vzhledem k specifickému tématu, že zrovna tato zaznamená nějakou odezvu, o to víc mě tedy Tvá příznivá reakce těší… ;-)
14.03.2014 10:19:03 | Amonasr
Specifické téma v marinádě svobody a různých vůní:)
14.03.2014 10:37:21 | maryshka