Anotace: cyklus město/ horoucnost přesto to nesním sama otisky jsou teď naše světla pokud oheň a místnost z papíru škrtneš
odjakživa
odjakživa – pustota nebes
ohlodaná na krystaly
/bylo to jak prorůstání/
tvého slova ztišeného jedem
dnes tábořím v té šíři
rýhami v dlaních
pokání
Je první měsíc
a všechno kolem – hořkne
a svírá se do mandloní
leden se topí v korytech
oči se sypou tak nějak křehce
a kdosi si ustlal na kolébce
z těl padlých ptáčat ze svých hnízd
jen vítr a mráz tu umí číst
a sklízet v hexagramech polí
dříve než shoří poslední list
ve stéblech – utopíš se
prázdnota bolí jako smrt
pak zas mráz vymaluje
obrázek na skle pro můj dech
/jako by nebylo dost zemské tíže/
když leden se topí v korytech
a cizí těla klečí u cizího kříže
inverze
je třetí měsíc
a všechno kolem
se měkce snáší
miluju každým sprostým slovem
město ve světle mrtvých hvězd
ve shonu ranních tramvají
vychladlí andělé jdou pozdě na mši
lze tu snést ještě tmu
nebo ji tajit jako bolest
v šepotu vlečených křídel
srdce tak bílé rozpouštět
dál na provázku ve větru
v ulici co nemá konec
do hlíny pod jabloně
zakopat papírový skelet
nepravidelná linka
ocel jak je před rozbřeskem
nekonečně bezbarvá
prolamuje vlaky v mostech
po páteři ještěra
stín se zas přelil v závist slunce
popel léčí zakousnutí
od lesa a od janovce
sen si dna lokne
ve dne spí
a v noci loví
zavřeným oknem
vždy ani koho
ani co
jen po věčnostech
ráno padá z těhle hostin
krásně roztříštěné sklo
setkáme se v nesetkání
z mapy složíš origami
motýla co nelítá
z vlasů ještě vytřepávám
havrany plašící zvuk
i příměstské lokálky
na řetězy korálky
navlékání nedovedu
na obzoru zbylo z hradů
kolik hlav tak tolik saní
rám sesype z krasohledu
rozostřený do léta
kamenět marika, egil, irem
přílišný podzim
setřásl čas
a zkostnatěl stálý
i kdyby pomohlo
vystavět křídla
přílivem bělostným
v raccích
nad rzivým mostem
na pravý a levý svět
svorník té klenby věčně chybí
jen o třetí z rána se ve vlastní krvi
na okamžik vrací jeho stín
proti portálu katedrály
Mik Emilla
až se beze zbytku zasním
bez nápadné náklonnosti
vložím písmo v holých větách
mezi bílé klouby kláves
až samota šestým smyslem
navštíví mne v druhém domě
slaměná pole svlečou ohně
popíšu ti po slabinách
bolest pro níž není runa
až se beze zbytku zasním
odpářu kapelám z knoflíků měď a alabastr
pak se vydám po rovinách
pro něž není zobrazení
jenom řeka
stírá rozdíl
dlooouhá lajna poezie ... díky za ni
23.04.2017 10:02:27 | Ragnell