Anotace: Depresivní
Jak moc je cenné, vlastnit něco ve snu?
Život je pomíjivý stejně jako sen.
Přesto slzy přetrvají i po probuzení.
A když je práce tvým domovem
sníš o tom, aby se domov stal tvou prací.
Lehce vysvětlitelné věci nejdou provést
a ty lehce proveditelné zase vysvětlit.
Kruh je možná nejzapeklitější geometrický útvar,
proto je planeta tak záhadná
a lůno matky Země kulaté.
Proto ať vyrazím jakýmkoli směrem
jsem vždy kus od středu.
A hned co se adolescence rozplyne v mlžným sexuálním výparu,
zjistím, že plavání proti proudu nás dovede jen do opačného toku
bez vyhnutí se namočení.
A smrt je stálice, jen nevíme, kolik zastávek zbývá,
a který směr je vlastně správný, jsme tak trochu ztraceni na nádraží snů a představ.
Mnohdy ani netušíme, že to, co hledáme je před námi
nebo dávno za námi.
Honíme se za chabými marketingovými výjevy
v plastikovým světě figurín a syntetických materiálů.
Organické bytosti v biochemických záchvatech hormonů
a látek coby vodivých špagátků marionety.
Platíme za vzduch a vodu a svobodu a peníze a moc a lásku a sex
a já nechci znít jako ten pojebanej feťák z Trainspottingu,
nebo zneuznanej pisálek, abstinující staroch na sjezdu léčebny …
Ale říkají, že vypadám starší, než jsem,
to ty šediny z osmnácti a v očích mám prý moudrost.
K čemu je šílenství bez moudrosti a inteligence bez svědomí?
Ve vlasteneckém zápalu můžeš kydat kupu hoven, protože to chce tvá zem
a prezident to káže
a v religiózní extázi můžeš předstírat, že války jsou v pořádku
a prznění dětí není běžná věc, ale je.
Žijeme v hnusné době, co se vpíjí do mé nepopsané stránky.
Zajímavý přirovnání k cestě lidskými životy .)
16.11.2021 22:15:23 | Constantine