Anotace: snad se jenom dotknout malátna po které jsi cestě po níž tma vlaštovkám usadila se v obrysech čí pohled je objímá s obzorem v srdci vždy je tu souvislost se vším sytíš ji třesoucím se světlem jak být přesný večer když zřítím se dovnitř vesmíru
ta tma padne mi a zdá se
být zároveň dálkou
na kterou vidím nejlépe
píšu ti ze svého příběhu
amazonského kmene kamajura
řeky s křišťálovým rubem
do něhož všechno dál zapadá
a vrací se obrácené
v celonoční zaříkání aritany
proto pochopila jsem na okamžik smrt
a její strach oběšený v nejvyšší zvonici
princip labyrintu, rozpínavost jeho nábřeží
zvuk cihel vynesených ze středověkých plic
a tak v minulém čase nelze věřit ani městu
přesto si z jeho nepřebraných vrstev
vytahuji svou vyhořelou hvězdu
a myslím na její světlo
ještě viditelné z tvé planety
už nevím co bylo
ve snu o netečnosti světa je budoucnost
pomalou závratí ze vzpomínky na den který nebyl
: mořská nemoc:
stonající po vzdáleném rytmu vlakového kupé
praha-poprad
po silnici na konci rozdrcené smaragdovou továrnou
tajuplného ostrova kostarika
spícím teď v mém kameni zarostlého akvária
s ním
jsem sběračka šafránu na svazích karpat
i naléhavý odliv krve do srdce odlehlých pastvin
sražených doprostřed noci
do horkých tkání nicoty
dálkou siničního světla
:od vůně rzi:
postaru přeříkám sever
nad vyhaslým ohništěm
až zhasne perleť v lasturách
rozsvítím si lampu
nad pruhovanou zpovědnicí
univerzitního campusu
mám tu dál ten úkol nic neříkat
spíš srůstat s měřítkem
papírového města
kostelem odřeným zády
o přisprostlý epigram
středověkého kameníka
ve čtyřicátém snu
snažím se v dlažbě zachytit rostlinu
proto jdu i prachu po lomech
a mezi odlesky slíd spím křemeni v roztroušených žilách
ze zažloutlých herbářů ;hřbetům nekonečné řady
nalistuji akvarely okvětí
a pak v zákoutí úponků se dlouze rozplétám
kam až trouchnivé kořeny posvítí
:pouť po boku:
kde se imagináriu chvěje rez
kde se mincemi propadám
do dna svých drah
oběžného cvakání
strašidel z automatu;
na svou stranu
netvora pannu
koho dnes otiskneš
neptáš se protože
tak mi je,
naději hladím po čelistech
zvířecího stesku
:v pravidlech srdečného provozu:
město je ze stejného příběhu
ráno po břehu
barevnou střepinou tramvaje
dokud je vesmír nekonečný
jeho střed leží všude
jen že si nikdy neumím vybrat
z předem určených kroků
barevně vysvětlených
papírovému průvodci
slovo bůh mě rozčílí
studánka uvede do rozpaků
nakonec si vzpomenu, že ještě věřím modřínu
modrý dřevo
snad protože v noci svítí do okna v neonech
rozechvělým nápisem SPLENDID
a vydávám se jej uctívat
do márnice zarostlé v kristu
zatím co noc
v pátém cípu své vzdálené obory
je tikající časovaná tramvaj
vyhynulá v zastávce č.11 ordovik
doplňuji poslední nádoby s opukou
do stěny srdce zkamenělého golema
dýchám do krmelce pro křídovou zvěř
aby se rozhořela
po zakopaném pokladu
dřív než nás smaže zítřejší předpověď
dřív než tomu neuvěřím
ochočená jdu až
za vlastní křižovatku po špičkách
mezi pásovinu paprsků
váhat o podstatě obchůzky