zavřel jsem za sebou dveře
a nechal uvnitř svůj stín
dvě mrtvé mouchy
stůl plný nepopsaných stránek
a dva trhací kalendáře varující
před příchodem nového roku
zavřel jsem za sebou dveře
a vtančil do prázdných ulic
kde psi nemají chuť hlídat
za dětským hřištěm stromek
s dřevěným betlémem svítí
jako maličký vesmír
a Leonard Cohen
mi šeptá do uší:
thanks for the dance
zavřel jsem za sebou dveře
a nechal uvnitř
nedopitou sklenici vody
tmu a nevinně vyhlížející poznámku
o zítřejším vyšetření prostaty
zavřel jsem za sebou dveře
a kochal se chladným úterkem
smutným přesně tak
jak ho chci mít
můj ochočený úterek
poslušně si to kráčí po mém boku
a psi v ulicích dál netečně leží
u vchodu opuštěných domů
na rozdíl od lidí nevětří Vánoce
na rozdíl ode mě věří v pána svého
jejich věrné oči
jeden by v nich mohl spatřit
odraz všemohoucího
zavírám dveře
a pobízím úterek ať sebou hodí