Anotace: ...
Zrcadlo iluze
Nechtěla ublížit. Nechtěla poškrábat. Odrazu.
Viděla sebe sama- Bála se. Milovala ideu, dívající se na ni.
Chránila ji před všemi vetřelci. Chránila ji před realitou života.
Leštila sklo. Něco ji ale chybělo.
Viděla chaos v odraze. Viděla stíny.
Ráda na zrcadlo malovala. Malovala si zámky. Vzdušné.
Žila v odraze – dlouho. Až zapomněla na opravdové, málem.
Ona je přece jiná.
Leštila zrcadlo. Leštila dlouho.
Konečně, ani škrábaneček, ani šmouha jediná.
A zas! Někdo přišel a neopatrně sáh na sklo. Prstů otisky zanechaly památku. Kazily dojem.
Snažila se udržovat pořádek. Čistotu své iluze.
Bála se, že zrcadlo někdo strhne. Křičela a kopala okolo sebe. Nesundávejte ho!
Pak přišel zemětřas. Strhl iluze. Strhl zrcadlo.
Zůstala stát – sama.
Kdo jsem? Lhářka!
Bila se za své iluze jako lev. Lhala jiným. Lhala sobě.
hrála hlavní roli ideálu.
Co teď?
Po zemětřesení klid, ale střepy zůstávají. Slepit je – nelze. Smývá je slzami.
Na co sis to vlastně hrála?
Po opravdovosti se slehla zem.
Bylas svým vlastní vězněm. Ochraňovalas své mříže.
Chtěla být sama sebou – sebe se však bála.
Bála se reality – žila pro ideál.
Ztotožnila se s odrazem a vlastní nohy – neviděla.
Chtěla najít sebe – přesto se od sebe vzdalovala.
Úzkostně se držela odrazu. Vše bylo málo – vzdálené ideálům, beznadějné.
Muselo umřít – to zrcadlo, co se drželo. Muselo, aby mohla žít – teď a tady.
Zrcadla musíme ochraňovat a bojovat proti druhým, aby je nezamazali. Když ale není zrcadlo, nemusíme bojovat. Můžeme konečně BÝT.