V hlavě mám teď ohromně těžkou pavučinu protkanou okolo ostrých bolavých střepů
trochu si teď stěžuju
sorry
je těžký to udržet v sobě
je těžký se s tím prát
a proto radši na chvilku posedím v koutě
a budu doufat
že to mý naříkání nikoho příliš neurazí
a kdyby jo
budu doufat, že si zahrajou divadlo
a budou dělat
že nic nevidí
to je přece stěžejní pravidlo moderního
a hlavně asertivního (!) člověka
protože kdybychom se měli starat o druhý
tak to ty naše křehký plastový duše úplně rozdrtí
že jo
jen si tak hledět svýho
občas nuceně zavřít oči a uši!
a když se něco posere
říct
měl jsem to teď fakt těžký
nebo
bylo toho moc
nebo
no, já to nějak nestihl
naser si
přímo do tý svý plastový nádoby
stejně je prázdná
aspoň v ní teď budeš něco mít
tví kámoši stejně nepoznaj zlato od hovna
nebo lásku od chtíče
tak třeba budeš na chvilku za frajera
já si do tý svý nabrečím
a budem si kvit
bejt sebelítostivý hovado taky není nic úctyhodnýho
mír a lásku nebo jak to je
básnička má dvě části, hrdinka zprvu skromná a tiše přemýšlivá se náhle mění začíná být ostrá a sprostá - to není úplně vada ale lepší je si jako autor takovou věc uvědomit, případně zdůvodnit, rozvinout. Text je účinný, sice nepoužívá argumenty, ale navozuje dojem oprávněného nesouhlasu a nadávání na chování lidí, tím hůř když je faleš naprosto běžná a zvykem ustanovená (každý oslovený má nějakou alibistickou frázi po ruce...)
Básnička autenticky vypovídá o nějaké závažné společenské chybě, která nás zavádí až tak daleko, že nerozumíme významům "mír" a "láska".
03.06.2024 08:22:39 | Ezop
Co jiného zmůžeš s plastovou nádobou:-)
02.06.2024 08:46:24 | Žluťák