Anotace: Dobu vzniku jsem určoval ztěžka, jen podle tvaru písma... Určitě jsem to ale nepsal v současnosti, kterou mi ta nálada připomíná nejvíc. Zřejmě už ani v osmnácti jsem nebyl jen bezstarostně veselý, jak mi chce zpětné zrcátko většinou namluvit...
Sbírka: Retro ze šuplíku I.
HAJAJA PRO DOSPĚLÉ
Svou píseň zazpívám v moll
a hrdelním tónem rozezním výkřik v poušti
Na telegrafní sloupy rozvěsím zvonky
jež hrát mi budou pro husí kůži
Disharmonicky se rozpoltí štěstí na tři bratry
ten nejmladší a nejkrásnější z nich
zítra zemře
za asistence opilého doktora
Dnes ještě nabírá z plných dlaní
bohužel až příliš malých
pro tu nesmírnou touhu žít
Kdo zítra bude nešťastnější
Jediné NE
i stokrát vyslovené
nemá žádný význam
Žádná představa
žádný obraz
žádné nic
Ani hluk
ani nekonečné ticho
Jediné NE se rozhostí mimo něj
Bude žalovat
úpět
a lkát
Bude rezonovat
jako údery věžních hodin
a zemře společně s umíráčkem
Byl jsi a nejsi
Dokonce nebudeš
Ne ty – to nic
které tu po tobě zbylo
a marně se snaží vyplnit trojrozměrný prostor
I to nic tu po tobě překáží
Musí zmizet
aby se tu mohlo usadit další nic
a další
a další
ještě větší NIC
Až těch nic bude veliká hromada
postavíme z nich babylónskou věž
nevím kolikátou
Pro skvělý konec
a nuzný počátek
Chceme se zrodit
tvořit
koulet se vesmírem
a umírat v mrakodrapech
Až jediným umělcem
bude řezbář rakví
necháme vyhasnout slunce
a půjdeme spát
abychom si odpočinuli
Dobrou noc
Slezsko, 1973 (?)