Hrstmi pod ocelovou vlnou
Městská aglomerace je zastřená mdlostí
neprostupností nebeských par
Ty lehčí levitují
nad již nízkou hladinou řeky
Tak velmi těžce se mi dýchá
Kde je slunce?
Předpověď odborníků
slibovala krásných dvacet dílků nad nulou
a poměrně silné
ne zcela obvyklé na tuto dobu
slunečné záření
Finále října
Nerudnost ve mně dřímá
Zakouším pocit zmaření
Pouštím se rozvážně
od strojově upraveného asfaltového chodníčku pro cyklisty
do klesání
podpořeného zvlhlými drny
až k nestabilní rovině
které dominuje blátivá oranice
mokřady
Chodidla má se potápějí bezradně tam
kde ještě před dvěma třemi dny
proudil místo hubeného toku řeky
veletok způsobený
bez nemnohého
čtrnáctidenními
vydatnými dešti
v zátylku vnímám
že plešatý třicátník doprovází hrubosrstého jezevčíka
Má ruce v kapsách
těsně pod hrudním košem
dlouhé prošívané sportovní bundy
a obklopovala jej chiméra
neklidu
Ve stejné výškové úrovni
avšak na protilehlé straně řeky
svým odulým tělem prorážela mlhu snědá třicátnice s černou ústenkou na obličeji
Za ní jak za kvočnou šli tři caparti
Ti ovšem v kontrastu s ní měli náhubky o poznání světlejší
Tato čtverka zjevně připomínala
aktivitu takzvaného branného dne
z dob studené války
kdy soudružka učitelka vedla své jiskry štiplavým kouřem
s maskami na obličejích
Ano čtveřice zmatených lidí z choboty z pryže
bezradně bloudící smogem podzimu
Přiléhavěji snad
dýmem z ohnišť plných bramborových natí
Zatímco v nedalekých polích
vláčí….
(František V.)
Za povzdechu hrábnu do sáčku se starým pečivem
a s pocity znuděného přemoudřelého muže
házím do unylého proudu připravené kusy
zatímco většina kačerů bez většího zájmu dřímá na vzdáleném břehu
Poté co jsem rozesel po hladině ze třetí hrsti
začali rázněji vstupovat do řeky barevní kačeři
a až s odstupem
jaksi opodál
v jejich domnělých stínech
jsem občas uzřel
popelavé submisivní partnerky
Přečteno 317x
Tipy 5
Poslední tipující: l.Tee, Amonasr, Lighter, A42
Komentáře (2)
Komentujících (2)