Anotace: raději na krku ;-)
„Slepá bábo, kam tě vedu!“
Do kouta.
„Co tam vidíš?“
Kohouta.
„Co v kohoutu?“
Zlaté vejce.
„Co v tom vejci?“
Zlatá nit.
„Tak si mě slepá bábo, chyť!“
A suknička se jen točí a točí,
červený šátek má
přes očí svit.
Ten však jí tíhou netlačí, dál se jen točí, točí, výská…
Najednou jsou všichni dál…
I ti z blízka
a zamotaná hlava směr už ztrácí.
Balancuje si,
na nožkách
bosa,
jenom tak
v punčoškách
tenčích než pavoučí nit.
„Já si tě chytím!“
zalyká se štěstím
děvče roztočené.
„A že ne!
A že nééé!“
Hned tak se nevzdává…po špičkách, cupká si bezhlavá.
A ruce napřed napřažené.
Hledá tam a hledá tady.
Hlava nezvyknutá na záhady,
kola jenž jí roztočilo.
„Už tě mám!“ a cosi drží,
však nejsou to paže,
které dobře znala.
Znovu a znova
do tance se dala,
hledajíce silou svojí.
Všichni ji volají
dál na ni křičí.
„Tady je!
Tady, přece stojí!
Přihořívá!
Samá voda, samá voda“
A tak to zkusí
Skokem plavmo!
Na chvíli se nerozmyslí,
čeká na paže,
co už v sobě neodmyslí.
Jen věří, že ji chytí …
hloupá malá holka