Anotace: v lednu zblednu - název cyklu fotografií surreal fotografa a kameramana čs. filmu Aloise Nožičky***
zdálo se mi o bezhlavé sani
jak si míchá v alchymickém tyglíku
svá nevylíhlá vajíčka
na másle narůžovělém
červánky menstruujícího podvečera
neplodnost bezhlavost
čišely ze sna
šplíchaly z něho divoce
jak plodová voda o potratu
původně očekávaného
ježíška Kristovýho
asistující andělé jen kolem postávali
a cpali se krvavou tlačenkou
b e z b o ž n o s t i
bylo však už ku konci ledna
a tak se mi připoměla
jedna pitomá rýmovaná mantra:
V LEDNU ZBLEDNU
*