Anotace: ....
koule zasyčela...
pootočila se
a do prostoru ke mně
proniklo pološero...
bázlivě ohmatávalo stěny
šouralo se po podlaze
zavadilo o strop
když se dotklo mých nohou
vylekaně ucuklo
snad nečekalo, že v téhle díře
někoho najde
a už vůbec ne mě
se svíčkou
která jasně a lehce svítila...
pološero se na ní dívalo
a čekalo
když koule podruhé zasyčela
už jsem tušil
že se znova pootočí
vplulo polojasno
pomalu se plnilo sama sebou
jemně tlačilo stíny do koutů
bylo mi najednou nějak víc teplo
zkoumavě jsem pozoroval svou svíčku
jen tak poblikávala
se vzrůstajícím klidem jsem se těšil
až se koule pootočí potřetí
a naposledy
stalo se...
vstoupilo jasno
a vypilo všechny stíny