Anotace: prožito...
....
zastaví na křižovatce a čeká na zelenou
v tom se ze zadního sedadla
s houpavým pohybem krátkých nožek
ozve dětská zvědavost... “Mami, co to je, ta duha?”
mlčí, neboť duha pro ní znamená mnohem více
nežli třeba pro vás, než pro mne
či kohokoliv jiného...
se slzou na krajíčku se zadívá na nebe
chvilku na něm spočine pohledem
ovšem jen tak dlouho, co semafor dovolí
a pak, beze slova přejede očima zpátky...
myšlenky, podobny oblakům, se pomalu kumulují
střetávají, aby se vzájemně objaly
a řekly si své příběhy
dnes se však zdají být značně váhavé...
do reality vozidel, semaforů, cest
ji navrátí až opětovný hlas z dětské sedačky
cukne sebou, lehkým úlekem
a zcela podvědomě otočí knoflíkem volume
prostor se rozezní uklidňujícím hlasem Katie Melua
a obraz, který ještě před malým momentem
zcela zaplňoval její obzor
svou nezdolnou pomíjivostí
dalšího uspěchaného dne
plného marnosti čekajících úkonů
a promarněných příležitostí
naplní zdánlivý klid...
rychlím pohledem do zpětného zrcátka mrkne na dceru
a pak tiše, snad spíše sama pro sebe odpoví
‘Dívenko moje, je tomu už dávno
kdy se nám děly zázraky
a Bůh, na naší oslavu, svým nejsvětějším štětcem
vykreslil duhu - jedním tahem na oblohu bytí.
A tomu, kdo vnímal
zjevil nejvyšší pravdy, jež se však často ukázaly být,
ty nejtěžší z břemen na našich bedrech"
utichlá slza jí vklouzne do výstřihu...
smočí hlavu Ježíše na křížku...
na všech semaforech naskočí zelená
jak kdyby se na tom
tito podivní strážci životních křižovatek
předem dohodly...
a všichni trpělivě čekáme...
čekáme na to
co se bude dít....
pak přidá plyn...