Anotace: jak to máte vy?
podle mne byl táta génius
starostlivý chlap, hodný otec
starající se o své dva potomky
tedy mne a mého bráchu
obdařený trpělivosti
snášet matčino velení
.
co naplat
seděl ovšem na houpačce
střídavě jančil v horních úvratích
aby hned na to, v té dolní
se pro změnu roztekl
a třásl jako aspik
.
ta houpačka nešla zastavit
dlouho se o to snažil
byl přece jen lékař
zkusil z ní vyskočit
ale jen si natloukl
a houpal se dál
.
styděl jsem se za něj
ale ještě víc za sebe a svou slabost
a stydím se dodnes
neboť jsem mu jeho život
nijak neulehčil
.
však já dobře vím co mě čeká
.
dlouhou dobu jsem žil a čekal
kdy to zahoupe i se mnou
střídal ženský, což už nedělám
.
sázel
vyhrával šílený sumy
abych dnes mořil neumořitelné dluhy
v supermarketech
trpělivě stojím v řadě
stříhám si chlupy,
co mi čouhají
z nosu
i z uší
rád se opaluju
a opravuju po sobě texty
snažím se neurážet
sebe a nikoho
směju se
i bezdůvodně
zajímají mě lidi a jejich názory
mají-li ovšem nějaké
mám rád hrdiny okamžiku
i okamžiky hrdinství
.
občas si ještě vsadím na to
zda vydržím a nevsadím si
.
piju jen vodu
hodně píšu
a ještě víc se toulám
trochu se pozoruju
zdali se už nehoupám
ale zatím se jen klepu
.
miluju staré stromy
na každém hledám svou větev
je dobré být připraven
říkávala mi má babička
a udržovala mě tak v napětí
co se zase posere,
odkud to tentokrát přiletí
.
jen se neboj Čenoušku
chlácholil mě můj děda
a pohladil mě po hlavě
"Víš, čím víc na sebe poukazuješ"
říkal mi často
"tím jen dokazuješ,
že nejsi nic víc, než lejno na cestě"
.
když jsem o 30 let později
toto moudro mého dědy ze Sobotky
četl v jedné knize od Osha
byl jsem lehce překvapen tím
jak se tento Velký mudrc z Indie
mohl o mém dědovi dozvědět
.
.
pak mě děda vzal do restaurace „Pošta“
objednal mi vepřový řízek s bramborem
tehdy to ovšem byly skutečné
a nefalšované pláty masa
lehce pomuchlované paličkou
ne jak dnes kližka v trojobale
život je vlastně pořád stejný
chvilku, než vyrobíš zážitky
chvilku na ně vzpomínáš
chvilinku si nevzpomínáš na nic
.
a náhle....
.
jako bys nikdy nebyl
U některých by asi bylo lépe, aby opravdu nikdy nebyli...
Ale co se týká tebe, Čendo, jsem zatra ráda, že jseš...
Díky tomu, že jsi napsal tohle dílko, jsem se mohla aspoň trošku dotknout...tvého života, vzpomínek... a musím ti říct: Je mi ctí*
26.07.2024 14:36:31 | cappuccinogirl
líbí se mi ten stoický nadhled, klid... děkuju
26.07.2024 08:59:24 | zase já