s mouší...
bloumal jsem nahý po jedné pahorkatině
co byla bezútěšná a nehostinná
připomínající zkameněné hřbety mořských vln
a nebyla zakreslena ani na žádné mapě
jako by zcela unikla lidské pozornosti
když se z mlhy vynořila
rozostřená postava ženy
v prázdném tichu jitřním
a já tušil že všechno co se má stát
po této chvíli
se ještě nestalo
ale brzy stane
zcela nahodile jsem nadhodil
že kdyby se nám povedlo napodobit tvar mraků
například v podvečer 26.2. 1616
dosáhli bychom naprosté dokonalosti
načež ona dodala
a také jak vypadal jaguár z profilu
tou dobou v půl druhé odpoledne
někdy vám půjčím svůj atlas
o tom teď ale mluvit nebudeme
slova pronášela pomalu
zřejmě proto že se snažila zformulovat to
co ji napadlo v noci
povězte mi příteli
existuje nějaká souvislost
mezi mouchou a národem
pro většinu lidí je to tvor otravný
ale mě její přítomnost těší
někdy přemýšlím nad tím
zdali mají mouchy národnost
jestli cítí nějaké pouto
a nostalgii k rodné zemi
je patriotka nebo jen černý pasažér
/pustili by jí třeba do Švýcarska?/
když to vezmu kolem a hrncem
z hlediska přírodního času je národ
jen zrnkem prachu evolučních hodin
mnohem víc efemérní než moucha
vypadá to že jste přítel much
ano a v podstatě i jejich historik
odvětil jsem ledabyle
to ji trochu vykolejilo
nevěděla jsem že mouchy mají své dějiny
byly tu miliony let před námi
a víte že Drosophila melanogaster
byla první živá bytost vyslaná do vesmíru
hned po válce v raketě V-2
myslela jsem že první byla Lajka
to asi všichni
jenže před ní tam byli ještě třeba opice či šneci
problém je v tom že moucha nemá jméno
když se nejmenujete vypadnete z dějin
proč právě moucha?
protože potřebovali živočicha
s krátkým životním cyklem
a kromě toho smrt několika much
je mnohem přijatelnější
psa opice natož člověka nemyslíte?
lidé se totiž hrozně rádi nechávají ovlivnit velikostí
pohlédla na mě a s úsměvem pravila
vy si s rozměry ani cykly hlavu lámat nemusíte
tak si přisedněte
a popojedem…
inu tak to vidíte
není potřeba být jedinečný
čas nehnízdí ve výjimečnosti
spíš si hledá tiché klidné místo
v nějaké bezvýznamnosti
ve které se nic důležitého nepřihodilo
kromě života samého
Přečteno 70x
Tipy 23
Poslední tipující: Malá mořská víla, Pettie, Vivien, nehledaná, jort1, IronDodo, Dreamy, narra peregrini, cappuccinogirl, Marten, ...
Komentáře (10)
Komentujících (7)