Vdolky naší babičky

(G.P., 10.10.2006, basne)

Vezmi si půl kila
mouky pěkně mleté
jen do polohruba,
ne hladší, ne hrubší

Dej dvě deka droždí
a třetinku mléka,
vraz do toho vejce -
slepičí samozřejmě.

Osol sobě, oslaď
a to podle chuti,
musíš pěkně prohníst,
do sametu těsta.

To pomalu kyne
ve vyhřáté síni,
dej mu trochu času
nech mu chvíli klidu.

Pak na moučném válu
placky hezky válej,
asi takhle velké,
(jako pivní tácek).

Nechej ještě asi tak
půl hodinky kynout
a potom už posmaž
v rozpáleném tuku

Až budou hezky zlaté,
podávej ty vdolky
s marmeládou, nebo
jen
tak
s
tvarohem.

Dobrou chuť... ;-)

www.liter.cz