(jedam, 09.06.2009, reportaze)
Ač nejsem soutěžní typ, přesto jsem tu, abych vám předložil tuto laskominu k potěše vašich chuťových buněk…Tož jdem na věc teda…
Co budeme potřebovat:
Šneky (1 konzerva 450g)
Bílé víno (značka dle vaší chuti)
Petržel (celý svazek)
Máslo (250g)
Pepř celý (pár kuliček)
Česnek (1-2 stroužky)
Pepř (mletý)
Sůl (kamenná,mořská to je fuk)
Bobkový list (1 ks)
Tymián
1 balení šnečích ulit (ve Francii je snadno koupíte v obchodě)
Šneky vyjmeme z konzervy a důkladně vypereme od slaného nálevu. Vložíme do hrnce spolu bobkovým listem, tymián, pár kuliček pepře, osolíme a zalijeme bílým vínem. Vaříme od bodu varu asi 4 minuty. Uvařené šneky vyjmeme z kastrolu a necháme vychladnout.
Mezitím připravíme bylinkové máslo. Můžete použít mixér, já ho nepoužívám, páč ho pak nerad meju. Velmi najemno nasekám petržel, přidám 1-2 stroužky česneku utřené se solí
Pepř a změklé máslo nakrájené na kousky. To všechno pak umíchám dohladka.
Do každé ulity lžičkou vložím kousek bylinného másla a vsunu šneka, otvor pak zas bylinným máslem uzavřu. Takto naplněné ulity kladu do zapékací misky otvorem na horu.
Rozehřeji troubu na cca 200 stupňů a vložím misku se šneky. Nechám prohřát, až se máslo začne tak tak rozpouštět, vyndám a podávám s bílou bagetou….
Tento postup dodržuji jen pokud mám koupené ulity a nebo při zvláštních příležitostech.
Páč jsem Čech a nerad se patlám s drobnostmi většinou dám šneky do misky bez ulit, kydnu na ně připravené máslo a dám do trouby.
Já vím,není to tak romantické ale nemusím se při konzumaci zdržovat dolováním té dobroty
z jeho vlastního domečku….
Tož dobrou chuť, moji milí literární strávníci….
Na vyžádání mohu poskytnout radu, jak zpracovat šneky živé, ale to znám jen teoreticky, to jsem nikdy nezkoušel, páč bych to pak asi nevzal do huby… :o))))