CUDZINEC
Z veľkej diaľky prichádza
ubiedený cudzinec,
zľutovanie nachádza,
domov nový, veľká vec.
Utiekol vraj pred vojnou
chrániac si svoj život holý,
pred armádou výbojnou,
rana v duši stále bolí.
Prosí veľmi o pomoc,
niekoľko dní hladuje,
neodmieta výpomoc,
svieži vetrík zaduje.
Pochopenie nachádza,
dobrodincov celý dav,
smútok razom prechádza,
čo ti treba, rýchlo vrav.
Popýta o kúsok chleba,
k tomu pohár čerstvej vody,
dáky odev dať na seba,
netreba mu strojiť hody.
Krátky oddych na lôžku,
ním sa trochu pozviechať,
i zaplátať ponožku,
chmáry v mysli zanechať.
Viera v lepšiu budúcnosť,
odhodlanie pribúda,
skromnosť, láska, samá cnosť,
na minulosť sa zabúda.
Zopár nových známostí
už v prvých dňoch nadviaže,
kamarátov pohostí,
dobrým srdcom zaviaže.
Postupne si u nás zvyká,
oceňuje tento kraj,
s našou rečou hneď si tyká,
zbohom peklo, vitaj raj.
Hoc z ďalekej cudziny,
niet dôvod na obavy,
utečenec bez viny,
človek smiechu, zábavy.
Toleruje naše zvyky,
časť z nich hneď aj preberá,
na zžitie s nimi skúša triky,
čo času mnoho zaberá.
Rozhodnutie neľutuje
nikto z celej rodiny,
biednych doma poľutuje,
šťastný len on jediný.