Anotace: Video slovy
*
Třeba mi věřte, třeba nevěřte mi:
sám sebe jsem znenadání potkal
snad tak před anebo po půlnoci
nebo dokonce i časně ráno dnes
s načesaným na dvě patra hárem
jsem si svých patnácte let po ulici nes
oči palců protírám si párem
snad - probůh - neklame mne sen
a pro toho šedivého starce
(kdo - to - je ten..?)
jenž proti němu tady kráčí
sám
slzy mu proudem obě tváře smáčí
sotva jen letmý pohled mám
Snad bolest v kloubech -
či oživly šedesát roků staré vzpomínky?
či stará křivda ho ve vědomí dloube?
smrt táty před lety? a předtím maminky?
Pak ale instinkt mu poznání vnukl
a s hrůzou v očích sebe pozdravil
beze slov - aniž by jenom mukl
a dech se mu as chvilku zastavil.
Boj těžký vede - nechce se mu věřit,
že sebe sám za šedesáte let
s despektem bude takhle měřit
a co dnes tuší vlastně nevědět.
Pomohl jsem mu (tedy vlastně sobě)
a přidal tajných intimností pár
jež vznikly právě v jeho (či mé mladé?) době
na důkaz že jsem on! - jen neskutečně stár...
Pak uvěřil a v obličeji hrůzu...
a ve mně vře zas nostalgie džber...
Nepadlo dál už ani jedno slovo
On šel dál na jih - já zas na sever...
Nelze říct všecko co se v noci stalo
a taky paměť už mi selhává
nebylo toho ale vůbec málo
velké proč? co? mi v hlavě
hlavanehlava...
Věřím ti všechno.
08.01.2016 20:18:21 | adaj
Pokusil jsem se o esenci z takového neurovnaného snu, ale zdál se mi už před několika léty. Jenže byl tak naléhavý, že si ho pamatuji dodnes...
08.01.2016 23:32:49 | aravara
nepadlo dál už ani slovo...on šel dál na jih...já zas na sever...úsměv.z.
08.01.2016 16:50:45 | zdenka
Zdeni já sice nechápu, co je na to směšného, ale nakonec nemusím vědět všecko, že? děkuji, že jsi to četla...
08.01.2016 23:33:50 | aravara
Vlastně se můžu plně připojit k komentáři VEDz RVAHEs... Hezky a přesvědčivě jsi to uchopil :-) ST
08.01.2016 16:35:19 | Amonasr