Anotace: vázané verše
Tak vynořit se z temnot lživých vod
a spatřit světlo svobodného světa!
To závrať blaženství by kalná vysušila blata
a ústa vykřikla: Buď nesmrtelný lidský rod!
Tak slyšet chorál rozmachu a ladu tvůrčích sil
a plody života zřít v nespoutaném skladu!
To z úcty k člověku by láska uchvátila vládu
nad duchem zlovolným a řetěz otroctví
by navždy povolil.
Nám právo naslouchat je dáno z mysli všemu,
tak um svůj uplatnit, kam lidský sahá vid
a struny přátelství svým vlastním srdcem
nechat rozeznít.
Kdy skončí násilí, jímž máme se jak stádo
pachtit v klamu?!