I.
Když ještě uzamčený
tiše odpočíváš
v děloze své matky.
Ale již nastavuješ
své drobné dlaně slunci
v jejích pažích.
A prorůstáš jako kořeny
do jejích nohou.
Jen tvá křídla tě nutí hledat světlo.
Svým výkřikem svazuješ tmu
do otýpek hvězd.
Jsi prvorozený, který se obouvá
do hlubokých stop žen a mužů.
Na mořském břehu
tak vysoko,
kam vlny nedosáhnou ...
II.
Náš čas je obestřený tajemstvím otců,
kteří zanechali v truhlách a skříních
kostlivce touhy a prozření ...
III.
Sedím u okna
pozoruji listy,
jak se chvějí.
Tenká tělíčka posledního soudu,
před pádem do černých hlubin.
I já dokončuji přípravy strnutí
s napnutou šíjí jako luk
mířím do lesa
odkud není návratu ...
IV.
Až půjdeš tím lesem
vzpomeń na slova volání
zní ze zdí domu.
Nenajdeš-li jej
marné bude pak tvé toulání ..
V.
Děti vyrostou ve strom
a na konci podzimu,
kdy kůra zdrsní
nedoslýchavostí a slepotou
se promění ve výhon.
A začnou tančit s pampeliškami
Zboří své domy, obrozená touha
počnou překládat slábnoucí slova
své abecedy tmy ...
Do Tvého textu jsem se "vnořila"a pobrala si krapet......Ji./úsměv/....děkuji
09.11.2024 22:43:28 | jitoush
Kostlivců přibývá, i skříní,
však básní tvou já proplouvám jak síní
s dvěma komorami
-
díky nim pozoruji život v rozpuku a síle
i ten, kde do tmy vepsány jsou konce, cíle...
07.11.2024 21:43:45 | cappuccinogirl
..ten verš o tanci s pampeliškami
se mi okamžitě zhmotnil před očima
tak si to představuju v chodu života
když dostáváš i dáváš - zrození pak smrt stíná
a přesto vše, to mezí tím tě ohromí a omámí
když s vodou života budeš si bez odporu chvilku kolotat :)
07.11.2024 10:24:29 | šuměnka
Děkuji za Tvou reakci
a přeji příjemné zážitky
ze čtení.
Neboť rozum těžce nalézá slova,
když mu láska nenapoví .
pěkné dny přeje
Petr V.
08.11.2024 10:29:27 | Howkins