Všech Štolbů král

Všech Štolbů král

foto: Terranaut

kdyby někomu nechtělo se spát
a nevadila mu podivná tma
jakoby protkaná černejma světlama
kdyby nevadil mu noční chlad

a zbloudil by až na kraj lesa
v horkém vzduchu té pustiny
kde i divoženka jen ve dne své hadí vlasy česá
někdy jakoby páchly tam
zbytky kanibalské hostiny

kdyby někomu nechtělo se spát

a šel nahoru do polí až pod kopec
nebo zloděj v ta místa šel by krást
nedej bože milenci by tam měli sraz
nebo se tam zatoulal zpozdilý lovec

nejspíš zkoprněli by hrůzou
těžko nabyli by opět rovnováhy
možná jak šílenci by se smáli
možná že kosa projela by milenky bílou blůzou

takto lidi mluvili o tom kousku země
každý se mu vyhýbal a šel raději oklikou
prý tam straší něco s motykou
jiní opět
že sám ďábel tam zasel hadí plémě

jen jeden člověk se tomu smál
jmenoval se Štolba Jiří
byl to všech Štolbů král
a taky básnickej principál
někdy bručel
jindy se zas smál
uctíval ženy a kradl jim šál
na památku nebo když ho štval
dobrý jídlo a dobrý pití miloval
stejně jako luční kvítí a všechnu přírodu
rád s ještě neumytým poštěváčkem vydatně si hrál
k mytí rád měl skoro už zamrzlou vodu
ale pozor
je to i mistr slova
které mnohým v hlavě ještě dlouho klová
modely autíček i motorek
kdyby měl místo
tak snad i ponorek
ve svém srdci chová
hlavně ale je to milý člověk
trochu připomíná starověk
je sečtělý a zná cizí slova
nadbíhá všemu co končí "ová"
teď si vzpomínám
jedno slovíčko přece jen nevěděl
šlo o ve světě flory o tak zvanou gutaci
myslel že tu žvástám vo poluci
řek bych
že vo ni něco ví
hlavně vo tý umělý
a tak tenhle Štolba Jiří
vymyslel si plán
a začal tu strašit
aby zůstal nepoznán
líbil se mu tenhle kousek země
rozšířil ty fámy vo ďáblovym plémě
taky jeho zpěv byl velkým plus
zastrašil jím i celý autobus
a tak lidi míjeli tenhle koutek země
a Štolba Jiří
básnickej principál
sám na tomhle kousku země stál
postavil si tam malou chajdu
no myslím
že za ním brzy zajdu
možná bude zrovna strašit
přece nenechám si ujít takovouhle Švandu

milému kamarádovi Jiřímu Štolbovi věnuje jeho protějšek mapaťáček
pokud si vzpomínám ve své éře taky pěknej ptáček...

Autor mapato, 17.06.2024
Přečteno 48x
Tipy 10
Poslední tipující: martinaV, Psavec, cappuccinogirl, Frr, Sonador, Tomcat, mkinka
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Celý on..

25.06.2024 13:59:21 | Jan Kacíř

To je panečku charakteristika:-) Super... Tenhle Frráček- do ledový voděnky si klidně vběhne, ale srdce, to má furt stejně vřelý:-)*

17.06.2024 10:32:52 | cappuccinogirl

mapaťáčku vzácnej ptáčku-náruživě romantickej klučino - hledím směrem doufám Tvým a rozechvěn zaříkávám Tě : "ACH TY MÁ VZÁCNÁ ZA PŘED ALPSKÁ NEZMĚRNĚ BIZARNÍ BUČINO!!!

17.06.2024 10:02:58 | Frr

no úplně ho vidim;)

17.06.2024 08:29:34 | Sonador

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí