Anotace: Něco velmi - velmi lehkého, inspirovaného těžkým životem s mou šílenou švagrovou... snad si na ni ještě někdo vzpomenete...
V letním žáru po silnici
jede auto rodinné.
Řídí žena v beranici,
za ní dítko nevinné.
Jedou právě z nemocnice
v spásný azyl domova.
Sem již nepojedou více!
Musí změnit doktora…
Ten diletant nerozpozná
velmi vážné zranění!
Je to situace hrozná…
to se nikdy nezmění!
Doktor pravil – fušer jeden –
že je to jen modřina!
Satanem byl nejspíš veden!
Jejích rad si nevšímal!
Jasně sdělila mu přeci,
jaké zvolit postupy,
co vyšetřit místo řečí,
ať nedělá výstupy.
Má prý nechat zdraví syna
k posouzení lékaře!
Klidně vyčkat diagnózy –
to jí vmetl do tváře!
Jak však zachovati klidu,
puzena jsouc zjištěním,
že se od dob Galilea
vztahy k vědě nemění.
Jak hanebně ignorantsky
jedná i dnes prostý lid,
místo aby před moudrými
šel se v úctě poklonit.
Chytrý hoch je ve své škole
v zodpovědné pozici…
mezi svými vrstevníky
co diamant zářící!
Ač jde z toho rozum kolem,
je těžké to pochopit,
ni zvýšeným intelektem
nelze hloupé podrobit…
Bezesporu předurčený
k osvětové činnosti
u průměrných spolužáků
nepožívá vážnosti!
Dokonce mu pohrozili,
bude-li jim ještě víc
hlásat svoji pravdu čirou,
vykopnou jej na Měsíc.
Vysvětlil jim – v zájmu vědy –
že se mýlí velice,
pouhým nakopnutím nelze
dosáhnouti Měsíce!
Tu však hoši pomýlení,
kteří k faktům hluší jsou,
rozhodli se bez prodlení,
uskutečnit hrozbu svou.
Marně křičel – neodvolal –
dále sviním perel stlal,
spolužáci věrni tmářství,
kopali jej dál a dál.
Hýždě jeho šarlatové
barvy ohně pokryly,
plamenů, jež pokrok vědy
od dob temna brzdily.
Její syn co Hus neb Bruno
za svou pravdou hrdě stál,
stejně jako oni muži,
i on za ni bojoval.
I on trpěl za své činy
ve znamení pokroku,
i on vnáší mezi lůzu
světlo – pečeť proroků!
On je světlonošem vědy,
průkopníkem osvěty!
Matka dme se smysly všemi,
již neskrývá dojetí.
Neodolá pokušení
a pohlédne za sebe,
mučedník tam sladce dřímá
s termodekou na těle.
Snad se jí to zdálo jenom –
jeho údy projel chlad…
její svatá povinnost je -
géniovi pomáhat.
Hodila naň další deku –
vzdmutou pýchou divoká.
Znova jedou k nemocnici…
trefila ho do oka…
já se po objevení dílka a přečtení anotace těšila na další prozaický kus z vaší rodinné kroniky, ale tak dobře, přijímám :o)
a k anotaci - na Zdeničku zapomenout nelze :oD
16.02.2016 20:32:42 | hanele m.