KRÍŽOVKA
Nad krížovkou dumám tuho,
z hlavy sa mi riadne parí,
sedím pri nej veľmi dlho,
vylúštiť ju sa nedarí.
Pre môj mozog ťažká je,
nie som až tak skúsený,
všetky riadky ktože vie,
z nezdaru som zhnusený.
Na päť písmen mesto v Chile,
odkiaľže by som mal znať,
ako inak nazvať míle,
veru neviem, chcem sa vzdať.
Rôzne slová po rusky,
v ďalšom riadku beda mi,
iným slovom zákusky,
toto lúštiť treba mi ?
Že vraj otec zastarane,
opýtať sa skúšam deda,
aj ten sa tvári ustarane,
lúštiť, to je riadna veda.
V zdrobnenine meno Táne,
to je ľahké, Tánička,
iným slovkom nazvať dane
a už vychádza tajnička.
Inak nazvať chalúpku,
môže to byť asi chyža,
dielo Sama Chalupku,
ešte inak región Spiša.
Slovko pečeň lekársky
lekár isto poradí,
zavolám mu figliarsky,
požiadam ho o rady.
Slovami sa zapľňa,
pomaly sa rozbieha,
už ľahšie sa mi vypĺňa,
čas tak rýchlo ubieha.
Tajnička mi predsa vyšla,
dokončiť sa podarilo,
hoc i slabá chvíľka prišla,
vylúštiť sa zadarilo.
Pár riadkov mi ostalo,
riadne som sa zapotil,
baviť ma to prestalo,
kto by sa s tým lopotil ?
Luštění nejde vždy lehounce
...copak Ti vyšlo v tajence?!? ;)
Krásný den...
01.11.2020 08:58:43 | Emily Říhová
Neprezradím, samá musíš vylúštiť
02.11.2020 05:52:20 | Peter35
To je skvělé básnění!!
Pohodovka, jak se sluší
k okamžiku luštění... :-)
Pohladila mojí duši...
20.10.2020 07:14:49 | Cecilka