Srdce jak les
Leden mi setřel vrásku s čela;
to já jen tak, kdybys nevěděla,
proč předčasně vykvetly všechny světa květy,
aby se vešly do jediné věty,
moje milá…
Únor přišel si s nadějí, že sluchu mu popřejí
španělské kastaněty…
Když březen zažehl předčasné léto,
a kostelní zvon ve věži,
jež hlídal tvůj spánek
i moje bdění,
mně očistný vánek
pofoukal čelo,
za kterým se chtělo,
rozskočit srdce snění,
že tady a teď jenom mně…
… náležíš…
Duben si s mrazem ruce podaly,
víly své nožky do bačkor schovaly,
jen jedna v trávě, co zešedla právě,
tančí tu dál; když jsem si přál,
ať hřeje mou duši;
Bože, jak jen ti to sluší…
Květen, či Máj, zeptej se Máchy,
jak nazvat jej náleží,
když radosti, strachy,
na kterých záleží
se utkají v boji tváří v tvář,
pak jen tvoje zář
to rozhodne dnes.
Tak bloudím v tvém srdci
a zjistím v něm přeci,
že šumí… i mlčí, v mých uších vlčích...
jak les…