Šamanka
Konečky prstů zkřehlých
jsem jejích slov se chytil.
Mraky stavěly hrady na sníh,
já ve vzduchu ho cítil.
Však také její vůni;
té ženy bez hany a bázně,
a přestože mé strázně,
když nesměl jsem být u ní,
se zdály větší skály být,
tak přece proti větru jít
ať úplněk je, či novoluní…
jsem rozhodl se rázně.
Tam kdesi, na severu
v krajině ledu, sněhu
v polární noci šeru,
ve vzduchu tuším něhu.
Bliká jak svíce naděje a směru,
jež za ní přímo zavede mne
tam,
kde pod jejími kroky rozmrzá
-to není klam –
i země,
jež po staletí volnost nepoznala;
to není ani fantazie chvála;
to je jen pocit, co usadil se ve mně,
když útržky jejích slov léčivých,
mi na rty navrátily smích
a za pramínkem vlasů,
za její tváří
i pro ňader jejích krásu,
běžím…
když na obloze černé,
Severka tiše září…
a … sněží …