Anotace: ...
Žil, byl v Bydžově býk Zbyšek,
bílý chlív mu býval příbytkem,
to mlsné dobytče mělo chuť na ibišek,
jenž babičce Božence kvetl za oknem.
Jelikož byl býložravec, nebylo mu pomoci,
z ibišku nezbylo ani býlí,
do bylin se pustil za noci,
sežral i seno pro kobyly.
Ubylo krmiva, býček zpych,
rázem ho pálilo dobré bydlo,
v hlavě mu bučelo, jedl bych,
jen malý příkrm, nic nezbylo.
S vidinou biče zbystřil býk,
bylo mu třeba blahobytu,
z toho však bývá špatný zvyk,
výčitky náhle zbytněly tu.
Opustil býček bydlení dobré,
nikdo ho k tomu nepobízel
ubohé dobytče, pastviny širé
nabílil sníh, to byla svízel,
Ledy už zamknuly bystřiny,
bytostná touha kroky mu vedla
k příbytku, kde zbytek rodiny
bydlel, kde láska vždy byla a vládla.
Bytostně bál se býk, že bude bit,
touha však byla nebývale silná,
toužil se opět zabydlit,
kde zbytky jsou lásky, obilí, sena.
Babička Boženka pobývala u babyky,
pásla tam právě dobytek,
na zvířátka dělala cukrbliky,
u dveří známý nábytek.
Není to lehké živobytí,
býti býkem bez obydlí,
neobyčejně slunko svítí,
když láska zlátne v obilí.
Zbystřila babička býčka,
namísto biče ho pobídla býlím,
namísto k bidlu do srdéčka
svázala k překrásným chvílím,
byly v nich zbytky zbytnělé lásky.
...usmívám se....pobavil si mě.....neměl si za úkol napsat něco ,co
by vštípilo dětem cit pro y a i?..../smích/Ji.
11.02.2016 21:56:43 | jitoush
Tak to je mi velikým potěšením, Jitřenko, že jsem Tě pobavil :o) Nu, něco na ten způsob, psal jsem to pro kolegyni, měla to za úkol do školy, napsat příběh na vyjmenovaná slova po B tak, aby to bylo vhodně podané dětem :o
11.02.2016 22:50:14 | Akrij8
Povedené, vtipné - bezvadně mi to zvedlo náladu, a to už dávno nejsem dítě a snad jsem ještě ani příliš nezdědinštěl... :-) ST
11.02.2016 20:13:07 | Amonasr
cukrbliky,já jsem tohle slovo neslyšela strašně dlouho, opravdu pro děti jak dělané, bylo by hezké, kdyby tahle básnička vyšla, tak honem poslat někam do redakce dětského časopisu!! :)
11.02.2016 20:00:55 | Papagena