Elegie pro holku na stromě
Anotace: Z května/června 2008.
[ patří Amélii ]
I.
prostě tu smrt setři ze svých rtů
a ze smyčky si udělej
provazový žebřík do nebe
neplakej už a ze slz co ti stekly
si udělej bublifuk
usměj se a foukej do malých zeměkoulí
zvedni svoje unavený vlasy
a ještě jednou si otři krásný oči
dej mi ruku a pojď
se mnou do noci
usneme spolu pod větvovím
někde za nábřežím Vltavy
a nebude už třeba
recitovat verše
budem je radši kreslit do písku
vždyť ptáci uměj zpívat líp
II.
nemusíš přece zapomínat
můžeš si jen hrát s mašlemi
nebo hrát na klavír
tu svou oblíbenou od Beethovena
říkala jsi že
dal průchod tvé bolesti
nemusíš zapomínat
tvé ruce jsou na něco takového
příliš prokřehlé
tvé ruce se ještě příliš třesou
jak bys mohla zapomenout
III.
nechtěl jsem si slova trhat od sebe
ale neumím hrát
ani na klavír
nechoď na okraj
propast je hluboká
mimoto
okraje nejsou nejhezčí část města
promiň mi vesmír
kde je bůh slepý
- bůh sebevrah
vesmír kde se bůh nesmí následovat
ani milovat
IV.
když jsi obcházela s odřenými koleny
kolem místa které jsi zapomněla
zapomenout
já tam stál
ale daleko
slyšel jsem tě mlčet
a ty jsi možná chtěla zpívat
všiml jsem si káry kterou vlečeš za sebou
měla červený kolečka
nemohla jsi mě vidět
byl jsem daleko
nemohla jsi mě slyšet
mlčet
a já jsem nechtěl zpívat
a nebylo kárky kterou bych mohl táhnout za sebou
V.
vždycky jsem stál daleko
a bůh byl vždycky slepý
a ty jsi pořád táhla tu svou kárku
a možná že ta kárka táhla tebe
a vím co jsi v ní vezla
peníze na dluhy
chtěla jsi vždycky
odletět pryč
u doktora ti ale řekli
že to je dobrý a
sundali ti náplast
bylo ti dobře pak na vzduchu
a měla jsi pocit že
je všechno nějak blíž
Přečteno 327x
Tipy 11
Poslední tipující: Koskenkorva, Jeníček., Romana Šamanka Ladyloba, drsnosrstej kokršpaněl, Rolnička, prostějanek
Komentáře (2)
Komentujících (2)