Anotace: Můj pohled na Martina Edena. Literární postavu stejnojmenného románu Jacka Londona. Mladého námořníka z chudší vrstvy obyvatelstva, který se postupem času, i díky lásce k ženě z vyšší vrstvy, stane velmi vzdělaným a pokouší se prorazit jako literát.
Ach, Martine Edene
Nesmělý fantasto!
Hvězdo na nebi zářící!
Starý ochlasto…
I přesto stále věřící
Ve vyhasínající štěstí
Po své milé toužící
Zmámen lživou iluzí společnosti
Život tě zradil
Kdo? Řekni!
Kdo tě po vlasech hladil
V těch nejtěžších chvílích?
Kdyžs´ krůček od smrti stál
Ty ses však nebál
Pln odhodlání ses dral
Bez ustání a pln víry
Lásky jsi měl přemíry
A to tě zničilo
Ach, Martine Edene
Tolik jsi věděl
Znechucen bytím
Mezi vším tím smetím
Jsi zázrakem doplul až do cíle…
Ach roztoči
to jsem si pěkně početl:-) a Londona mám rád:-) ST
10.03.2012 08:46:42 | kočkopes
Ha! Podnět si od Londona něco přečíst, už asi čtrnáct dní mi kniha "Mořský vlk a jiné příběhy z moře" z antikvariátu za 60,- leží v knihovně.
18.07.2011 20:02:00 | Fanosh
Více než zajímavě sepsáno. Tip k tomuhle nepochybně patří..
S úctou,
Lee...
18.07.2011 19:49:00 | Leedram