Anotace: -
V tanci kulek střídá tmu šero,
rozednívá se nad Stalingradem,
odstřelovači vyčkávají – skryti před muškou nepřítele,
která může vyletět z kterékoliv strany,
bodnout a zalézt pod kůži,
skončit to, co bylo započato,
nakrmit se útrapným lidským životem.
Masem pak nenasytné čety havranů,
kteří se nedělí, ale předhánějí
v rychlém obírání, jak ostré hroty zobáků
zabodávají do otupělých kostí bez citu.
Rychlý postřeh je věcí tréninku,
trénink znamená vytrvalost,
a ten, kdo nevytrvá
nejenže zemře snadno a rychle,
ale stane se odstrašujícím příkladem
pro své budoucí kolegy,
…budoucí odstřelovače…
A odstrašující případ
je noční můrou těch,
kteří se vzdávají bez boje,
s hloupostí či líností
vážit si vlastního života…
…o který během mžiku jednoho mrknutí oka
mohou přijít stejně snadno
jako kdyby pohřbili všechny sny
do jednoho hrobu,
z něhož se nevyhrabou zpět…