Já jsem tu báseň nepochopil. Obdivuješ Halíka, nesnášíš ho, nebo s ním chodíš?
27.03.2015 11:33:46 | Adramelech
Dovolím si něco k tomu říct. Literárnost mé minulosti se mi občas vrací. Tedy moje "každý jsme psali". Nevím, zda toto je návrat, nebo cesta vpřed. K minulosti se vrací báseň explicitně v úvaze o čase: "ale tehdy/jen poskakoval od okamžiku k okamžiku". Na konci je přání návratu do zapomnění, v němž se odehrávala minulost.
Zapovězení myšlení se nemusí vztahovat k demonstracím, jak se mi nejdřív zdálo, ale právě k návratu do zapomnění. Aby byl možný, musí se zapomenout myslet. Myšlení je schopnost nahlížení skvělosti světa - místo nahlížení rozlišenosti se ale nabízí nahlížení jednoty, jež na sebe vzala podobu noci (dlouho už ji má).
Prostředí je totéž, ale v něm se mění téměř všechno a ta změna má velkou váhu. Z návratu se stává spíše setrvání ve věčnosti, zvěčnění toho, co je minulostí. Jinak je tu cesta vpřed, po níž se jde v bolesti, obestřená stále tmou.
Nutnost pokračovat je dána a je myšlena imperativy - jež vykonávají změny, zdající se souviset a navazovat.
01.03.2012 22:35:46 | ludmil