začala jako stonek
s několika lístky
celé roky střádala vodu
a stoupala ke slunci
sílu skrytou v kořenech
zvětšovala se táhla do šířky
mohutněla košatěla
stala se mladým stromem
a za dalších deset let
vyrostla celá do krásy
zjara obsypána pupeny
vonívala pak do rána
mléčně bělavými květy
a s podzimem dávala
medově sladká jablka
už od dětství jsem slýchával
že tenhle strom vždycky rodil
ta největší a nejlepší
a že trhaly je ruce
možná pěti generací . . .
i když unavená svými léty
za každého počasí
hlídala velkou zahradu
dávala stín šuměla do větru
do tmavých nocí šeptávala
rozmlouvala s ptáky
s jejich ukrytými hnízdy
a vítala se s mraky
dny měsíce a roky uloženy
pod šedavou kůrou
a když přišel její čas
dala mnoho dřeva
a pod zubatým ostřím
zůstala jen podupaná tráva
bez letokruhu vzpomínek
mám dodnes někde v knize
na památku velký list
jen tak pro štěstí
abych si jednou
zase vzpomněl
třeba na to ticho
letních stínů
ve větvích
z doby
svého
dětství
josuo, ty píšeš o lásce pořád a krásně...děkuji ti že, jsem tutu báseň mohla číst a obejmout matku jabloň:-) dala mi sílu v pravý čas:-)
10.11.2014 19:32:55 | Malá mořská víla
to já ti děkuju za tvou reakci malá mořská vílo :-))
stromy sice neobjímám, ale mám je moc rád už proto,
že těžko v živé přírodě najdeš větší velkolepost a krásu,
jsou prostě úžasný a bez nich nebudeme ani my.
10.11.2014 22:15:49 | josuatree
...stromy jsou krásné bytosti života,hodně pamatují,mluví k nám svým
jazykem....jen...už jsme rozumět zapoměli.....ale není všem dnům konec...Ji.
10.11.2014 15:53:49 | jitoush