dlouho jsem jenom běžel
padal jako kapky deště
chytal se zuby nehty stébel
a s pocitem předstírané svobody
bez dechu dobíhal jsem do cíle
na téhle nekonečné cestě
vnímal jen že tmí se nebo svítá
a děkoval za šťastné náhody
a moc nepřemýšlel nad tím
že nikdy není tak špatně
aby nemohlo být ještě hůř
že naděje umírá poslední
že pod svícny největší je tma
dlouho jsem se na nic neptal
jako bych nosil dříví do lesa
ale tak to nefunguje
zrovna takhle to není
na každého jednou dojde
protože za všechno se platí
až dnes otevírám oči
abych se kolem sebe díval
a tak na mnohé otazníky
neváhám už s odpovědí
jako když karty ze stolu snímám
stará moudra skoro přesně sedí
až se zdá že všechno ostatní
jsou jen zbytečný a planý kecy
takhle život kolem vnímám
a nijak se to nezhoršuje
a vlastně stejně jako jiní
realitu prokládám si sněním
protože sama o sobě
není příliš snesitelná
ale dává hodně k přemýšlení
a tak dál opíjím se chutí vína
nikomu nepřeji nic zlého
nikomu nic nezávidím
a smysl nehledám už
ve slaných tmách klína
na ucho svého džbánu
spíš se občas dívám
a k tomu si přeříkávám
všechna přísloví co znám
platná do posledního slova
a pořád za lidová moudra platí...
30.11.2014 20:02:51 | básněnka
po vlastních zkušenostech jsem se vždycky přesvědčil jak neuvěřitelně sedí na každou situaci .... koneckonců od toho jsou to moudra.
01.12.2014 20:03:29 | josuatree
Krásně zpracováno. Slova vedena životní moudrostí vlastní i tou, která je tolikrát omletá, že jsme si jí přestali všímat. Jenže ona nezmizela. :O)
30.11.2014 17:19:36 | Tichá meluzína
Díky, člověk vlastně v každé životní situaci zjistí výstižnou pravdivost známých přísloví a o tom jsem to hlavně psal.
30.11.2014 19:25:24 | josuatree