VSTUPY
vstupujeme
i odmítáme vstoupit
zamykáme
mhouříme oči u klíčové dírky
šlapou v nás
probouráváme zdi
jsme obcházeni
zůstáváme
trčíme v řetězech přikováni
utínáme si nohy
pro možnost odplazení
jsme vězni i vězniteli
otvíráme dveře
prosíme kolemjdoucí o návštěvu
skrýváme se za záclonou
pozorujeme
aniž si připouštíme
že především nás sledují nezvaní hosté
kterým se vystavujeme obnažení
i v roztodivných maskách
(kdo se v tom má vyznat)
životy s tisíci vstupů
a jen pár únikovými východy
(pokud vůbec)
kdekdo se v nás chce usadit jak doma
domy plné křiku slz i smíchu
provizoria
na vratkých nožkách
chatrče s mramorovými toaletami
paláce plné kadibudek
průvanem věčně rozrážené dveře
třinácté komnaty na každém poschodí
často zazděné
i před námi samotnými
vstupy skrz slavobrány
průlezy kopřivami u zadních vrátek
ve dveřích přiražené nosy
včetně těch našich
stokrát přeražených
nikdo po sobě neuklízí
ani rozdupaný porcelán
vstupy
kudy se vchází do životů
našich i těch druhých
koho napadne se dívat
kam pokaždé šlápne?
umíme vůbec ještě
(třeba jen občas)
klopit zraky?
Praha, 13.7.2016
https://www.youtube.com/watch?v=L_ycMNbC--8
....hlavně aby se dveře nezabouchávaly předčasně.....kdyžtak kliky
z obou stran...nebo ten správný klíč,když je "koule".....to kdyby
byl secsakra průvan......nemám ráda průvan...když ho cítím v zádech,
studí to......a když někdo moc často klopí zrak...to pak nelze vstoupit
......očima......tudy se musí projít...až pak jinudy.....Ji.
14.07.2016 21:46:00 | jitoush
to mě zaujalo Amo :)
prima den
13.07.2016 15:44:05 | CeP
Třinácté komnaty mohou být nebezpečné a svět je jedno veliké divadlo...každý den jiná premiéra v přímém přenosu :)
13.07.2016 13:13:52 | Philogyny1
...a pořád nám něco brání vstoupit (i vystoupit), není čas se dívat pod nohy...;-)
13.07.2016 12:32:35 | bogen