PŘEDSTAVY
prozradil toho na sebe tolik
že se jeho obraz začal rozplývat
poté
co se původně vynořily z mlhy
některé jeho vlastnosti
a vytvořily matné obrysy
vystupovaly na světlo stále další
a ještě další vlastnosti
jedna za druhou
často navzájem protichůdné
až se jeho obraz začal opět rozostřovat
a nebylo jednoznačné už vůbec nic
muž s mnoha vlastnostmi
opět mizel v mlze
jen méně chápaví
méně vidoucí
si dokázali uchovat představu
jaký je
nikoliv ve skutečnosti
ale mimo ni
jen mimo skutečnost
se mohl zdát čitelný
ve skutečnosti
s ní dokonale splýval
neboť čitelná skutečnost
neexistuje
nedá se celistvě uchopit
zmocnit se lze jen představy o ní
a to ještě jen do té doby
než se i ta rozplyne
aby ji nahradila jiná
stejně nestálá
jako je všechno kolem nás
Praha, 1.2.2018
https://www.youtube.com/watch?v=SlOmdyH_7Os
mám jednoho kamaráda, téměř padesátiletý pán to je... známe se léta i s jeho ženou... občas asi od loňska se spolu sejdeme, nikdo to neví, jen my dva... sejdeme se na pivo, na šáňo prostě jen tak... do doby než jsme se sešli poprvé jsme se měli rádi, jako lidi, ale tak jako dnes byli odlišní jako noc a den... on jednou jen tak sám přijel na kávu, pak jsme si otevřeli lahev a druhou a povídali si... do té doby mé vnímání světa viděl jako vnímání pitomce... proč se zajímat o druhé, párkrát se zúčastnil mé akce pro nemocné a měl z toho depku... dnes už to nehaní, jen řekne, nedělá mi to dobře, nechci to vidět... nikdy jsem nikoho do ničeho nenutila a nikdy neodsuzovala to, že něco vnímá jinak, ale on byl jinej... říkával mi, nojo, ty zachranitelko... někdy jsem byla v ráži na tohle a postupem času rezignovala, nemusím přeci hájit svoje postoje ani svou práci... o jejím smyslu vím a nejen já... a své postoje ustojím :-))... od té doby uplynuly léta a jeho pohled už není o pitomečku pitomém... asi nikdy nepochopí mé určité jednání, jako já jeho... respektuje a respektuji... a díky tomu se můžeme bavit o čem jen chceme... jednoho dne mi řekl, vím a děkuji ti, že jsi schopná a ochotná nám pomoci v jakékoli situaci... a za tohle děkuju, děkuju jemu, že to ví... prostě jen pochopil, že mít rád je i prima... :-)
11.02.2018 23:09:29 | zelená víla
Einstein prý řekl, že existují dva druhy lidí. Podle těch prvních žádné zázraky neexistují. Ti druzí je vidí ve všem a všude. Poklona dvojko. :O)
05.02.2018 19:10:12 | Tichá meluzína
....budeme stát vedle sebe a budeme se dívat na jeden a tentýž "objekt"
a každý z nás jej bude naprosto jinak vidět a vnímat...
...skutečný stav je daleko od představ........před stavem je představ....
....Ji./úsměv/
05.02.2018 18:52:25 | jitoush