Anotace: Z Kardamomových hor,toulání z Varanasí Dakšínskou plošinou až do Kéraly.
MUGHÁLSKÉ STŘÍPKY
******************
Hledám rozmanitost v zrnech kávovníku
Zelená je Pravda Červená pak Klam
V pražírně je melou a vsypou do pytlíků
co je Pravdou a co Lží potom nepoznám...
***
Slunce zlaté šípy metá do kávových polí
Kdosi vedle drobnou dlaní tahá za rukáv
Z domoviny daleko tak až to uvnitř bolí
Skřivan nezazpívá. To v džungli křikl páv...
***
Na břehu Gangy v nestřeženou chvíli
tasil muž v turbanu lesklý jatagan
Vzdechly píšťaly. A bubny uhodily.
Chystá se služba bohům Ostrých hran...
***
Země rozryta termitišti
vulkány sopek, že až strach
schoval se ve váčku. Na dny příští
nechal v Indii šťastného mne
a šedé vrány KRÁ na palmách...
***
Zvláštně zní volání Muezzinů
Za okny tma Džungle spí
Pomalu, jakobys točil hlínu
vraním křikem se rozetmí
Slunce se ospale zhouplo v bocích
Den ještě klopýtal. Každý kout
způsobem zlatým se zbavil noci
V tom zlatu
zdálo se
utonout...
***
Písmenka-zrnka se hemží,
pravda tak smíchána se lží.
Pověz mi, kde se nemží?
Nad Rýnem, Vltavou, Temží?
Hned první sloka mne totiž zastavila k úvaze, že je to asi na celém světě s tou pravdou i lží podobné, ať slovem vyřčenou či písmem sdílenou.
I další sloky parádně popisují, cos viděl a zažil, byť jistě jen zlomkem.
02.02.2019 23:36:47 | Špáďa
Mughalové byli prý výtećní politici a válečníci a taky velcí mecenáši umění pravil pan Google. Dobře a obrazně napsaný jako bych tam sama byla:)
01.02.2019 10:50:27 | xoxoxo
Díkes za čas na návštěvu i čtení,za tejdem mizim na Sumatru a Borneo,třeba tam chytnu kromě horečky dengue eště ňákou inspiraci k rýmování :D -S-
03.02.2019 10:27:21 | Skywalker