Starý obraz ve starém rámu
nad krbem visí nevšímaný,
jen stěží je vidět cizí dámu,
na krku šál má vyšívaný.
Zda někdo zná ji, já se ptal,
má pohled soustředěný,
odpověď žádnou jsem nedostal;
jaké jméno je té ženy ?
U krbu sedím pod obrazem,
v duchu jsem o ní snil,
vtom ta dáma sestoupila na zem,
a já se leknutím probudil.